
ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΕΡΟΛΕΣΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2007 – 2022
- Την περίοδο 2007-2022, η Αερολέσχη Θεσσαλονίκης διέθεσε τουλάχιστον 3 από τα αεροπλάνα της κάθε χρόνο για την εναέρια επιτήρηση των δασών από πυρκαγιές και όλων των υδάτινων πόρων από ρύπανση στους Νομούς Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, δραστηριότητα στην οποία πήραν μέρος εθελοντικά πάνω από 120 χειριστές αεροσκαφών, 3 μηχανικοί αεροσκαφών, 3 παρατηρητές, 1 διοικητικός υπάλληλος και 1 εντεταλμένος συντονιστής του Εθελοντικού Προγράμματος.
- Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 2.183 ώρες πτήσεων για την εναέρια επιτήρηση των δασών των Νομών Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής από πυρκαγιές, με ιδιαίτερη πάντα προσοχή στην περιοχή του Αγίου Όρους και του περιαστικού δάσους της πόλης μας Σέιχ–Σου, καθώς και για τον εντοπισμό ρύπων στο Θερμαϊκό κόλπο, τους κόλπους της Χαλκιδικής και των άλλων υδάτινων πόρων της περιοχής μας, πάντα σε συνεννόηση μέσω ασυρμάτου με τη διοίκηση του Πυροσβεστικού Σώματος και τις άλλες αρμόδιες Αρχές.
- Εντοπίσθηκαν συνολικά 153 φωτιές πριν προλάβουν να πάρουν έκταση και έγιναν συνολικά 21 έκτακτες επεμβάσεις με τα αεροπλάνα μας ύστερα από αίτημα των Πυροσβεστικών Αρχών.
- Εντοπίσθηκαν συνολικά 63 περιπτώσεις ρύπανσης στο Θερμαϊκό, τον Αξιό ποταμό και τους λοιπούς υδάτινους πόρους της περιοχής μας και ενημερώθηκε άμεσα το Λιμενικό Σώμα.
- Τα αεροπλάνα μας επιχείρησαν συνολικά πάνω από 10 εξόδους για την έρευνα και τον εντοπισμό αγνοουμένων, ύστερα από αιτήσεις τόσο των αρχών της Βόρειας Ελλάδας όσο και των συγγενών των αγνοουμένων, αρκετές από τις οποίες είχαν αίσιο τέλος.
- Συμμετείχαμε επιτυχώς τουλάχιστον με ένα αεροπλάνο μας και δύο μέλη πληρώματος σε κάθε μεγάλη άσκηση που οργανώθηκε από το Πυροσβεστικό Σώμα καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου.
- Η Εθελοντική Ομάδα Χειριστών της Αερολέσχης Θεσσαλονίκης, ύστερα από κατάλληλη εκπαίδευση διάρκειας 25 ωρών, αριθμεί συνολικά 135 εθελοντές χειριστές.
- Υποδεχτήκαμε στις εγκαταστάσεις μας πάνω από 20.000 μαθητές μέσω οργανωμένων επισκέψεων από τα σχολεία όλων των βαθμίδων και από όλους τους Νομούς της Βόρειας Ελλάδας. Τους μαθητές αυτούς, εκτός από τη γνωριμία τους με το αεροπλάνο και τον επαγγελματικό προσανατολισμό, τους ενημερώνουμε ιδιαίτερα για τον εθελοντισμό, το περιβάλλον και την προστασία του.
- Οι περιπολίες μας, πέραν της κρίσιμης καλοκαιρινής αντιπυρικής περιόδου, συνεχίζονται στα δάση, στο Θερμαϊκό, στους ποταμούς και τις άλλες υδάτινες περιοχές, σχεδόν καθημερινά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
- Για έκτακτες ανάγκες, υπάρχει πάντα 1 αεροσκάφος μας με 2μελές πλήρωμα στη διάθεση των αρχών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
- Υφίσταται πάγια οδηγία προς όλους τους πιλότους μας, ώστε κατά την εκτέλεση κάθε μορφής πτήσεων, να ερευνούν στη διαδρομή τους για φωτιές και ρύπους, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στο Άγιο Όρος, το Σέιχ Σου, το δάσος Κουρί και το Χορτιάτη.
- Παράλληλα, επιτηρούμε για τυχόν ύποπτες κινήσεις μοτοσικλετών, αυτοκινήτων ή πεζών ατόμων σε μονοπάτια και χωματόδρομους των δασών, ενημερώνοντας άμεσα την Π.Υ. και εν ανάγκη και το 100, ενώ, ταυτόχρονα, επιχειρούμε διελεύσεις άνωθεν των ύποπτων οχημάτων για να δουν ότι αντιληφθήκαμε την παρουσία τους και, αν τυχόν είχαν κακές προθέσεις, να το ξανασκεφτούν πριν τις πραγματοποιήσουν.
Το σύνολο των λειτουργικών εξόδων της περιόδου, το οποίο καλύπτει τα καύσιμα, τα ασφάλιστρα, τη συντήρηση, τις επισκευές, κ.λπ. των αεροπλάνων, ξεπέρασε το ποσό των 600.000 € και καλύφθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος του από τους ίδιους τους εθελοντές πιλότους, εκτός από την τελευταία τριετία, κατά την οποία το κόστος καλύφθηκε από την ευγενική χορηγία της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., η οποία, μάλιστα, υιοθέτησε και ένα από τα αεροπλάνα μας.
Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε και το γεγονός ότι, για όλες τις παραπάνω δραστηριότητές της, η Αερολέσχη Θεσσαλονίκης βραβεύτηκε το 2000 με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών και το 1991 με την Ανώτατη Διεθνή Αεροπορική Διάκριση (Diplome d’ honneur) από τη Διεθνή Αεροναυτική Ομοσπονδία (F.A.I.).
Ο ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
ΝΤΙΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ Α/ΦΩΝ Γ.Α.